TKAD Faaliyetleri
Değerli Arkadaşlarım, Zaman hızla geçiyor ve yönetim kurulumuz görevde bir yılını tamamladı. Bu süre zarfında derneğimizin yürüttüğü faaliyetler ile ilgili güncel bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Bilindiği gibi ülkemizde Kronik Viral Hepatitlerle ilgili başta derneğimiz olmak üzere Sağlık Bakanlığımızın, bazı uzmanlık derneklerinin ve kliniklerin epidemiyolojik çalışmalara dayalı verileri ve tesbitleri olmuştur. Bu verilere dayalı olarak bazı önerilerde de bulunulmuştur. Ancak şu ana kadar Viral Hepatitleri ülkemizde toplumsal bir sağlık sorunu olmaktan tamamen çıkaracak ulusal bir program ortaya konamamıştır. Bu gerçekten hareketle bütüncül bakış açısına sahip bir Ulusal Kronik Viral Hepatit Kontrol Programı oluşturmaya karar verdik. İlk olarak da 2013 Kasım ve Aralık aylarında derneğimiz ile paydaş dernek (VHSD, HEBİPA) temsilcilerinin Avrupa Birliği Parlementosu’nun ilgili komitesi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Sağlık Bakanlığı’mız ve TBMM Sağlık Komisyonu ile yaptığı temas ve toplantılarla bu çalışmalara başladık. Derneklerimizin yöneticileri ve konuyla ilgili akademisyen arkadaşlarımızın değerli katkılarıyla 4 ay süren çalışma toplantıları sonucu bir program taslağı oluşturularak Sağlık Bakanlığımıza sunulmuştur. Programın hayata geçirilmesi için eylem planını oluşturmak üzere 3-4 Eylül 2014’de Ankara’da TKAD ve VHSD temsilcileri ile Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurum ve kuruluşların bürokratları ve temsilcilerinin katılımıyla bir çalıştay yapılmıştır. Bu çalıştayın sonucunda “ Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programı “ oluşturulmuştur. Bu programın en kısa sürede uygulamaya konulmasını temenni ediyorum. Bu vesile ile bu programın oluşturulmasında emeği geçen bütün arkadaşlarıma ve yakın iş birliği içinde olduğumuz Sayın Prof. Dr. Fehmi Tabak ve Sayın Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci hocalarıma da teşekkürlerimi arz ediyorum. Değerli arkadaşlarım, Son oniki aylık dönemde TKAD bünyesinde:
  • Güncel bilgilerin ve pratik tecrübelerimizin paylaşıldığı aylık bilimsel toplantılarımız devam etmektedir. Ancak bu toplantılarımızın İstanbul’da ve hafta içi olması nedeniyle katılımlar arzu edilen düzeyde olmamaktaydı. Katılımın artırılması amacıyla yapılan yeni düzenleme ile bu toplantıların ülkemizin her yerinden canlı olarak internet üzerinden takip edilmesi ve interaktif katılım sağlanmasına başlanmıştır.
  • Eğitim faaliyetlerimiz bağlamında bu yıl bir yenilik olarak ikinci basamak hastanelerde görev yapan İç Hastalıkları uzmanlarına yönelik olarak “Anadolu Toplantıları” başlatılmıştır. Bu toplantılarla meslektaşlarımızın karaciğer hastalıklarına tanısal yaklaşımlarını geliştirmek ve şehirlerindeki ilgili akademisyen arkadaşlarımızla biraraya gelmelerini sağlamak amaçlanmıştır. Bu toplantılar bugüne kadar Denizli, Konya, Van ve Eskişehir’de gerçekleştirilmiş olup program devam etmektedir.
  • Yine önemli meslek içi eğitim faaliyetlerimizden olan Hepatoloji Okulu, 30 Mayıs-01 Haziran 2014 tarihlerinde Kocaeli’nde Prof. Dr. Saadettin Hülagu hocamızın koordinatörlüğünde başarıyla gerçekleştirilmiştir.
  • 2015 yılında İstanbul’da yapmayı planladığımız 10. Ulusal Hepatoloji Kongresi’nin hazırlıkları Prof. Dr. Çetin Karaca hocamızın koordinatörlüğünde yoğun bir şekilde devam etmektedir.
  • Bu vesile ile sizlerle paylaşmak istediğim bir güzel haber de 2016 yılında EASL Klinik Hepatoloji Okulu’nun “ Viral Hepatitler “ başlığı ile ülkemizde yapılacak olmasıdır. Bu organizasyonun ülkemizde gerçekleşmesi yönünde önemli gayretleri olan Prof. Dr. Ramazan İdilman hocamıza çok teşekkür ediyorum. APASL 2015 toplantısının ardından böyle bir uluslararası bilimsel toplantının ülkemizde yapılacak olmasının Türk Karaciğer camiası açısından önemli kazanımlar sağlayacağını ümit ediyorum.
Değerli meslektaşlarım, Çağımızda bilginin inanılmaz hızda yenilendiği ve yayıldığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu bağlamda dernek üyelerimizin bu bilgilere pratik ve hızlı ulaşmalarını sağlamak amacıyla düzenlediğimiz tüm bilimsel toplantılarımızda akıllı mobil uygulamaları etkin biçimde kullanmak arzusundayız. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Derneğimizin amaçlarından birisi de maddi kaynaklarımızın bir kısmı ile ülkemizde karaciğer hastalıkları alanında bilim adamı yetişmesine ve bilimsel çalışmaların artmasına katkıda bulunmaktır. Bu alanda daha önceki dönemlerde başlamış olan desteklerimiz devam etmektedir, ancak bu yöndeki talepler arzu ettiğimiz ölçüde değildir. Özellikle de akademik hayata yeni başlayan genç arkadaşlarımızın yurt dışı eğitimi konusunda daha istekli olmaları ve bu yönde derneğimizden destek talep etmelerini beklemekteyiz. Keza karaciğer hastalıkları alanında çalışmalar yürüten kliniklerimizin de çok merkezli ulusal projeler planlamaları ve derneğimizden bu yönde destek talebinde bulunmaları bizi mutlu edecektir. Bu düşünceler ve inançla önümüzdeki oniki aylık dönemde daha da yararlı, verimli ve yapıcı bir çizgide yolumuza devam etmek dileğiyle, Sevgi ve saygılarımı sunarım. Prof.Dr.Mehmet Koruk TKAD Yönetim Kurulu Başkanı